Henny Gieles, Bachbloesemtherapeut in Den Bosch
Bachbloesems
zoals Bach ze maakte
Zo'n beetje alles wat Bach over Oak geschreven heeft heb ik hieronder vertaald. De bovenste tekst beschouwde Bach als de uiteindelijke volledige beschrijving. De oudere teksten staan hier alleen als studiemateriaal.

Bachbloesem Oak

Alles wat Bach schreef over Oak

De Twaalf Genezers & Andere Remedies (1936)

- OAK -

Voor degenen die hard worstelen en knokken om beter te worden, of in verband met hun dagelijkse bezigheden. Ze zullen alsmaar doorgaan het een na het ander te proberen, hoewel hun situatie misschien hopeloos lijkt.
Ze zullen verder vechten. Ze zijn ontevreden met zichzelf wanneer ze wegens ziekte hun plichten niet kunnen nakomen, of anderen niet kunnen helpen.
Het zijn dappere mensen, die vechten tegen grote moeilijkheden, zonder de hoop te verliezen of minder moeite te doen.

- - OAK - Quercus Pedunculata - Quercus robur - Zomereik

De Twaalf Genezers & Zeven Helpers (1934)

Laten we nu eens naar ziekte kijken die al lange tijd gaande is.

Als de patiënt niet vooruit gaat terwijl toch die Genezer is gegeven die de juiste lijkt, dan zijn er nog zeven remedies om de weg te bereiden; omdat een ziekte, als hij al oud is, zich steviger heeft gevestigd en soms hulp nodig heeft voordat hij gemakkelijk reageert, worden de zeven remedies voor zulke gevallen de Zeven Helpers genoemd.

Dus, als een situatie niet vooruit gegaan is met die Genezer die als de juiste wordt beschouwd, behandel dan met een van de Helpers.

Het eerste om op te letten is of de patiënt bleek is of een kleur heeft.

Indien de patiënt bleek is zal OLIVE, GORSE of OAK nodig zijn. Bij een kleur, VINE, HEATHER of ROCK-WATER.

- Als de patiënt bleek is zijn er drie Helpers -

- OAK -
Voor degenen die heel veel moeite doen; die vechten om beter te worden. Ze nemen het zichzelf kwalijk dat ze ziek zijn omdat het ervoor zorgt dat ze hun deel van het werk niet kunnen doen, en hoewel ze niet het idee hebben dat er veel hoop op is dat ze snel helemaal beter zullen zijn, zullen ze alles proberen wat in hun macht ligt om hun gezondheid en hun bruikbaarheid terug te winnen.

De Engelse en botanische naam van elke remedie is als volgt (de Nederlands naam is toegevoegd)

OAK . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Quercus pedunculata. . . . . . . . . Zomereik


Deze planten bloeien over het algemeen gedurende de maanden juli, augustus en september,
met uitzondering van de hieronder genoemde:


APRIL. . . . . . . . . . . . . . . . . . . Gorse
MAY . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Olive, Vine en Oak
JUNE. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Water Violet en de Wild Oat


Het onderstaande geeft een idee van de plaats waar ze gevonden kunnen worden,


OAK. De kleine slanke bloemsteeltjes van de Oak dienen in volle bloei verzameld te worden.

Het Verhaal van de Eikenboom (1934)

Op een dag, en niet heel lang geleden, zat er een man tegen een eikenboom geleund in een oud park in Surrey, en hij hoorde wat de eikenboom dacht. Nou klinkt dat wel heel raar, maar bomen denken echt, weet je, en sommige mensen kunnen verstaan wat ze denken.

Die oude eikenboom, en het was een heel oude eikenboom, zei tegen zichzelf: "Wat benijd ik die koeien in de wei toch die kunnen rondlopen op het veld, en hier sta ik dan; en alles om ons heen zo mooi, zo wonderbaarlijk, de zon en een zuchtje wind en de regen, en dan sta ik hier op deze plek vast geworteld.

En jaren later ontdekte de man dat in de bloesems van de eikenboom een grote kracht huisde, de kracht om een hoop zieke mensen te genezen, en dus verzamelde hij de bloesems van de eikenbomen en maakte er medicijnen van, en heel veel mensen werden genezen en weer beter.

Een tijdje later op een hete zomermiddag, lag de man op het hoekje van een korenveld net niet in slaap, en hij hoorde een boom denken, want sommige mensen kunnen bomen horen denken. De boom sprak heel zachtjes tegen zichzelf, en zei: "Ik vind het niet meer erg om aan de grond geworteld te zijn, en ik ben niet langer jaloers op de koeien die in de wei kunnen rondlopen, omdat ik naar alle vier de hoeken van de aarde kan om mensen te genezen die ziek zijn.": en de man keek op en merkte dat het een eikenboom was die dat dacht.

Het Verhaal van de Reizigers (1934)

Er waren eens; en het is altijd "eens", zestien reizigers die eropuit trokken om door een bos te reizen.

Oak, aan de andere kant, zei ondanks dat hij het gevoel had dat alles verloren was en dat ze de zon nooit meer zouden zien: "Ik zal tot het allerlaatst doorvechten," en dat deed hij ook op een woeste manier.

En uiteindelijk bereikten ze allemaal de andere kant van het bos.

Nu fungeren ze als gidsen voor andere reizigers die de reis nog niet eerder gemaakt hebben,
Oak staat standvastig in de zwaarste storm;

De Twaalf Genezers & Vier Helpers (1933)

- QUERCUS PEDUNCULATA
OAK -

Oak is voor het type mensen die, hoewel ze geen enkele hoop op herstel hebben, blijven vechten en zich ergeren aan het feit dat ze ziek zijn.

Deze mensen hebben lichamelijke klachten die soms jaren kunnen blijven hangen en hoewel ze de hoop voor zichzelf verloren hebben blijven ze maar proberen en worstelen ze maar door.

Ze ergeren zich dat ze niet beter kunnen worden, en storen zich eraan dat ze ziek zijn omdat ze anderen tot last zijn en niet in staat om hun deel van de dagelijkse taken te vervullen.

Ze hebben er een hekel aan dat ze hun rol in het spel van het leven niet kunnen spelen, en zien zichzelf als mislukkelingen.

Deze patiënten geven nooit een ander de schuld, ze nemen alle verantwoordelijkheid zelf op zich.

De ziektes van deze mensen typeren zich door veel balansverlies, mentaal en fysiek. Mentaal bijvoorbeeld met ernstige zenuwinstortingen, of het type krankzinnigheid dat beschreven kan worden als helemaal uit evenwicht (met een groot controleverlies). En hetzelfde op lichamelijk gebied, waar de patiënt de controle verliest over delen van het lichaam of van de lichaamsfuncties.

De kleine slanke bloem-stengeltjes van de Oak dienen in volle bloei verzameld te worden, ook weer afhankelijk van het weer, maar egens in het begin of het midden van mei.

Ξ MENU