Henny Gieles, Bachbloesemtherapeut in Den Bosch
Bachbloesems
zoals Bach ze maakte

Bach-remedies zijn bedoeld voor zelfhulp

Edward Bach ontwikkelde zijn middelen met de bedoeling dat iedereen zijn eigen dokter kan zijn. Ze zijn bedoeld voor "zelf-medicatie". Om de juiste bloesem te kunnen kiezen zijn "slechts" een paar dingen nodig:
  • Kennis van de Bachbloesems
  • Zelfkennis (of mensenkennis, als je een remedie voor een ander wil kiezen)

Kennis van Bachbloesems

Informatie over Bachbloesems is op veel plaatsen te vinden. Op onze site lieverbeter.nl hebben we voor dit doel zoveel mogelijk informatie verzameld. Daar staan uit het Engels en Duits vertaalde teksten van "de groten" op het gebied van Bachbloesems (Edward Bach, Julian Barnard, Mechthild Scheffer, Stefan Ball en Judy Howard). 
 
Om al deze informatie ook echt om te zetten in kennis van de Bachbloesems is een proces dat wel "enige tijd" in beslag kan nemen.

Zelfkennis

"Zelfkennis is het begin van alle wijsheid". 
Maar als we klachten krijgen betekent dat meestal dat onze zelfkennis toch ergens een beetje tekort schiet. We hebben immers allemaal wel ergens een "blinde vlek"? Iets waar we al zo lang aan gewend zijn dat we het zelf niet meer zien? Dan is het vaak zinvol om iemand anders als klankbord te gebruiken. Een goede vriend of vriendin, een arts, of een therapeut bijvoorbeeld.

Kennis van Bachbloesems en mensenkennis

Een Bachbloesem-therapeut kan in zo'n situatie een klankbord zijn, en kan helpen om d.m.v. een consult de juiste persoonlijke remedie te vinden. In de praktijk is gebleken dat dit in de meeste gevallen heel goed kan via e-mail. En waar e-mail tekort schiet kunnen we doorschakelen naar de telefoon of een bezoek. Op deze site kun je gebruik maken van zo'n persoonlijk e-consult.

Een remedie zoeken op basis van een klacht

Edward Bach bedacht zijn methode juist omdat de medische wereld zich volgens hem ten onrechte richt op de ziekte in plaats van op de patiënt. Zijn remedies zijn dus juist niet gebaseerd op klachten, maar op de persoonlijkheid en de stemming van de patiënt. 
Er bestaan nou eenmaal geen Bachbloesems die bij ziektes of lichamelijke klachten horen. 
 
Op deze site wordt de klacht dus alleen gebruikt als ingang om te komen bij een vragenlijstje dat inzicht geeft in de persoonlijkheid en de stemming van de mens. Op basis van de antwoorden die je geeft kunnen dan de juiste bloesems worden gekozen.
Ξ MENU