Henny Gieles, Bachbloesemtherapeut in Den Bosch
Bachbloesems
zoals Bach ze maakte

Hoe lang en hoe vaak moet je een Bachbloesem gebruiken?

Hoe vaak neem je de druppels

In de meeste gevallen neem je een Bachbloesem 4x per dag: 's morgens bij het opstaan, 's avonds bij het gaan slapen, en nog 2x tussendoor, meestal bij de maaltijden. Je neemt per keer 4 druppels. 
Het heeft geen zin om meer dan 4 druppels te nemen: of je nou 4 druppels neemt of het hele flesje, je krijgt maar één keer de energie van de bloesem toegediend. Het hele flesje leegdrinken kan geen kwaad, maar het doet hetzelfde als die 4 druppels. 
Het kan wel helpen om vaker dan 4x per dag de druppels te nemen: vaker met de energie in aanraking komen kan wel zinvol zijn. In een crisis-situatie kun je gerust iedere 5 minuten een dosis nemen, en die tussentijd steeds verlengen naarmate het beter gaat, totdat je weer op 4x per dag uitkomt.

Hoe lang doe je met een flesje

Bij normaal gebruik (dus 4x per dag 4 druppels) is een flesje na ongeveer 30 dagen leeg.

Hoe lang neem je de druppels

Op diverse commerciële sites lees ik het advies om te beginnen met een "kuur" van 3 flesjes. Wat zal ik ervan zeggen?

Hoe lang je een Bachbloesem nodig hebt hangt af van de situatie waarom je hem neemt. In eenvoudige gevallen kan het al voldoende zijn om hem één of twee keer in te nemen. In situaties die al lange tijd voortduren en chronisch geworden zijn, kan het nodig zijn om de remedie enkele maanden in te nemen.

Maar soms kan een acute situatie ook heel hardnekkig zijn, of een chronische kwaal als sneeuw voor de zon verdwijnen. Ik kan het nog steeds niet voorspellen. Maar in mijn praktijk komt het zelden voor dat mensen drie maanden dezelfde remedie nodig hebben.

Hoeveel flesjes moet ik dan bestellen?

Dat is dus moeilijk aan te geven. Het is immers de bedoeling dat de situatie verandert door het innemen van de Bachbloesem. Dat gebeurt meestal binnen enkele dagen. En dan zijn er drie mogelijkheden:

  • De nieuwe situatie is een stap in de goede richting, maar nu komt er iets nieuws aan het licht dat een andere remedie nodig maakt. (Bach bezocht zijn patiënten vrijwel dagelijks en gaf dan vaak een nieuwe remedie, afhankelijk van de reactie van de patiënt.)
  • De situatie is na enkele dagen opgelost en je hebt de rest niet meer nodig.
  • De nieuwe situatie is de verbetering die je zocht, maar je valt terug als je stopt met innemen. Dan ga je dus door en kan het zinvol zijn om meer flesjes tegelijk te bestellen. Vaak is dat wanneer de oude situatie ook lang heeft geduurd.

Omdat ik wel zie dat mensen soms een tweede flesje gebruiken om te gaan afbouwen, kun je hier goedkoop een tweede flesje van dezelfde remedie bestellen. Dan ben je ofwel blij dat je 'm maar vast in huis hebt, of blij dat je 'm niet meer nodig hebt (want dan ben je van je klacht af).

Ξ MENU