Henny Gieles, Bachbloesemtherapeut in Den Bosch
Bachbloesems
zoals Bach ze maakte

Edward Bach maakte altijd een persoonlijke mix.

Bach's overtuiging was: Genees de patiënt, niet de ziekte. Omdat Bachbloesems uitermate geschikt zijn om juist te voorkomen dat iemand patiënt wordt, wil ik het woordje patiënt graag kwijt. Daarom vertaal ik Bach's uitspraak graag met dezelfde bedoeling naar De mens hoort in het middelpunt, niet de "ziekte".  
Bach zette zich in zijn tijd (rond 1930) af tegen de tendens om steeds meer aandacht te geven aan de ziekte en minder aan de mens. En dat die tendens de laatste 100 jaar heeft doorgezet kun je wel zien: We hebben een kankerfonds, astmafonds, reumafonds, hartstichting, nierstichting, hersenvereniging, en ga zo maar door: het gaat allemaal over de ziekte, waarbij lange tijd niet is gekeken naar hoe de mens in elkaar zit. (Pas de laatste tijd zien we daar heel langzaam verandering in komen.) 
 

Een algemene mix is niet volgens Bach's bedoeling

Bach baseerde zijn bloesemremedies juist op menselijke eigenschappen en emoties, niet op ziektes. En zijn Bachbloesem-mixen stelde hij altijd individueel samen. In zijn filosofie kan het niet anders. In zijn laatste lezing zegt hij bijvoorbeeld: "Het is niet de ziekte die ertoe doet - het is de patiënt. Het is niet wat de patiënt heeft. Het is niet de ziekte, zogenaamd, die van belang is om te behandelen, omdat dezelfde ziekte verschillend uitwerkt bij verschillende mensen." 
 
Het is daarom verbazend dat er de laatste tijd steeds meer vaste mixen op de markt verschijnen die bij een kwaal of een klacht of een ziekte uitgezocht zijn. Dat staat haaks op de filosofie van Bach. 
 

Je eigen Bachbloesem-mix samenstellen

Aan de andere kant is er in onze haastige tijd veel behoefte aan snelle oplossingen. Dus de vraag is er. 
Hoe komen we dan tot een verantwoorde oplossing met Bachbloesems? 
 
Door de klacht/kwaal te gebruiken als ingang naar een selectie-lijstje waarmee je zelf je eigen mix samenstelt. Als je in de klachtenlijst een klacht/kwaal kiest, dan kom je bij een lijstje met vragen en zinnetjes die niet langer over de klacht gaan maar over jezelf. Bij ieder zinnetje hoort één van de 38 Bachbloesems. Dus door die zinnetjes aan te vinken die bij jou passen, stel je zelf je remedie samen. Heel eenvoudig en doeltreffend. 
 
Wanneer je een Bachbloesem-mix maakt met alle bloesems van zo'n lijstje, dan heb je een algemene mix, maar omdat daar ook bloesems in zitten die je niet nodig hebt wordt het beeld "vervaagd", en daarmee de werking verzwakt. 
Een algemene mix zal dus vast wel iets doen, er zitten immers ook bloesems in die je nodig hebt, maar een persoonlijke mix zal altijd krachtiger werken.
Ξ MENU