Henny Gieles, Bachbloesemtherapeut in Den Bosch
Bachbloesems
zoals Bach ze maakte

Klachten in het middelpunt?

We zijn eraan gewend geraakt om uit te gaan van de klachten die we hebben. We hebben immers last van die klacht, en daar willen we vanaf. Daarmee zetten we de klacht in het middelpunt.

Edward Bach ontwikkelde zijn methode juist omdat hij zag dat in zijn tijd de aandacht verschoof van de mens naar de ziekte. Hij beweerde juist dat de arts meer aandacht aan de patiënt diende te besteden, om uit te zoeken waarom de patiënt ziek werd. Wanneer een mens (langdurig) uit balans is leidt dat tot ziekte. Bach probeerde dus de oorzaak te vinden van dat "uit balans zijn", zodat hij de situatie kon omkeren. Als mensen weer in balans komen heeft het lichaam weer genoeg energie om zelf de ziekte aan te pakken, en kan deze dus "vanzelf" verdwijnen. 
De patiënt voelt zich dan niet alleen beter, maar is ook beter.

De mens in het middelpunt!

Volgens Bach hoort een remedie dus niet bij een klacht. Een bloesemremedie hoort bij een (type) mens of bij een toestand van een bepaalde mens op een bepaald moment. En door verschillende bloesems te combineren kun je een persoonlijke remedie maken voor die persoon op dat moment.

In onze haastige tijd is de verleiding groot om algemene Bach-remedies samen te stellen, die je kunt kiezen op basis van een klacht. Dat lijkt gemakkelijker, maar Bach zelf wilde dat bewust niet omdat de klacht maar voor een klein deel de juiste remedie bepaalt.

Alleen voor noodgevallen, wanneer er geen gelegenheid was om een persoonlijke remedie te maken, stelde hij de Rescue Remedy samen. En natuurlijk zijn er best situaties waarin bijna iedereen ongeveer hetzelfde reageert zoals bij een examen. Voor zo'n situatie kun je wel een bachbloesem samenstellen, maar niet voor een klacht

Wat moeten we dan met de klacht?

De klacht is aanleiding om in beweging te komen. Hij zorgt er voor dat we de wens hebben dat er iets verandert. Daarmee helpt hij ons om te willen veranderen.

Daarbij is de klacht ook een aanwijzing voor wat er speelt. En dat is voor verschillende mensen altijd verschillend. Op deze site gebruiken we dus de klacht om bij een vragenlijstje te komen. Die vragen gaan niet over de klacht maar over de mens. De juiste bloesems worden vervolgens uitgezocht op die antwoorden, dus voor die ene mens, niet voor de klacht.

We mogen dus zeggen: voor alle soorten klachten.

Bach heeft zijn remedies niet ontwikkeld voor klachten maar voor mensen. Voor verschillende types mensen. En omdat de klacht alleen de boodschapper is, zijn alle klachten dus geschikt als aanleiding om aan onszelf te gaan werken, bijv. met Bach remedies.

Om angst om te zetten in moed, of onzekerheid in zelfvertrouwen, of om onszelf niet langer als slachtoffer te zien, en ga zo maar door. Dan voelen we ons niet alleen beter, dan zijn we het ook!

Ξ MENU