Henny Gieles, Bachbloesemtherapeut in Den Bosch
Bachbloesems
zoals Bach ze maakte

Dr. Edward Bach

Edward Bach was een Engelse arts die leefde van 1886 tot 1936. Als arts had hij 3 achtereenvolgende carrières:

1. Edward Bach als bacterioloog

Als vooraanstaand bacterioloog maakte hij naam met zijn wetenschappelijk onderzoek naar darm-bacteriën, en hun invloed op de gezondheid. Hij ontwikkelde diverse vaccins, maar merkte dat de angst die mensen hebben voor injecties invloed heeft op de werkzaamheid. 
Hij maakte de stap van injecties naar vaccinaties in tabletvorm.

2. Edward Bach als homeopaat

Nadat hij "toevallig" in aanraking was gekomen met het werk van Hahnemann vervolgde hij zijn carrière als homeopaat. Hij was ervan onder de indruk dat Hahnemann al bijna 100 jaar eerder en met de beperkte middelen van die tijd tot dezelfde conclusie was gekomen als hijzelf: "Behandel de patiënt, niet de ziekte". 
 
De zeven Bach-nosodes die hij als homeopaat ontwikkelde worden heden ten dage nog steeds gebruikt. 
 
Wel vond hij het een bezwaar dat de homeopathie gebruik maakt van middelen die in pure vorm giftig zouden zijn.

3. Edward Bach en zijn bloesems

Daarom ging hij op zoek naar remedies die alleen maar heilzaam zijn, en die rechtstreeks uit de natuur komen. Het was zijn stellige overtuiging dat alles wat een mens nodig kan hebben in de natuur voorhanden is. 
 
In 1929 zei hij zijn goed lopende homeopathiepraktijken in Londen vaarwel om zich aan deze droom te wijden. Hij slaagde erin om in de jaren die volgden alle remedies te vinden die hij zocht. Het werden er 38, niet gebaseerd op ziektes, maar op eigenschappen van mensen:
  • Karaktereigenschappen
  • Ingesleten (aangeleerde) patronen
  • Tijdelijke emotionele toestanden
 
Tevens wist hij de patronen van die remedies te "vangen" in water. Zo ontstonden de Bachbloesems zoals we ze tegenwoordig kennen als druppelflesjes.
Ξ MENU