Henny Gieles, Bachbloesemtherapeut in Den Bosch
Bachbloesems
zoals Bach ze maakte

Het ontstaan van de Bach bloesemremedies

Edward Bach zocht naar manieren om de mens te be├»nvloeden in plaats van om de ziekte te bestrijden. Hij bedacht dat een mens vanzelf zou veranderen als die mens maar vaak genoeg het "goede voorbeeld" te zien zou krijgen. De wens om van de klachten af te komen helpt dan om ook echt te willen veranderen. 
 
Hij zag dat er planten zijn die eigenschappen hebben waar mensen behoefte aan kunnen hebben, en ging op zoek naar een manier om deze eigenschappen te kunnen "vangen". 
Bijna de helft van de bloesems zijn ook echt bloesems van bomen, de rest zijn bloemen van andere planten.

Ochtend dauw

Hij ontdekte dat de dauw die 's morgens op de planten lag dezelfde eigenschappen had als de planten zelf. Omdat het verzamelen van die dauwdruppels ondoenlijk bleek ging hij op zoek naar een andere methode om die eigenschappen te bewaren. Uiteindelijk vond hij twee manieren om dat te kunnen doen.

De zonne-methode

De eerste methode lijkt op wat er met dauw gebeurt, alleen ligt het water nu niet op de bloemen, maar worden de bloemen op een tot de rand met vers bronwater gevulde schaal gelegd. Deze schaal wordt vervolgens de hele ochtend in de zon gezet, tot de bloemen beginnen te verwelken. Onder invloed van de zon dragen de bloemen hun eigenschappen over aan het water. Al die tijd mag er geen schaduw voor de zon komen, dus deze methode kan maar enkele dagen per jaar gebruikt worden. Van de 38 Bachbloesems worden er 20 via deze methode gemaakt.

De koken-methode

De andere 18 worden bereid door ze een half uur te koken, meestal samen met kleine stukjes tak. De meeste boombloesems worden op deze manier bereid. 
Onder invloed van het vuur worden de eigenschappen aan de bloesems onttrokken.

Houdbaar maken

Het water dat nu een remedie is geworden wordt vervolgens aangevuld met een even grote hoeveelheid cognac, waardoor het onbeperkt houdbaar is. Dit is de moedertinctuur. Om de voorraadflesjes te maken die in de winkel te koop zijn worden een paar druppels van deze moedertinctuur toegevoegd aan 30 ml cognac. 
Om ten slotte het gebruikersflesje te maken, worden 2 druppels uit het voorraadflesje toegevoegd aan 30 ml bronwater. Het gebruikersflesje bevat nog ongeveer 1% alcohol. Als dat een bezwaar is, kun je hier meer lezen over de mogelijkheden (laatste alinea).
╬× MENU