Henny Gieles, Bachbloesemtherapeut in Den Bosch
Bachbloesems
zoals Bach ze maakte

Eigenschappen van water

Een van de gemakkelijkste misverstanden rond Homeopathie is, dat homeopathische middelen "nooit kunnen werken" omdat er na het potentiëren ("homeopathisch verdunnen") geen werkzame stof meer in zit. 
Voor Bachbloesems geldt iets soortgelijks: Hoe kan het dat water waar ooit bloemetjes een paar uur op gedreven hebben geneeskrachtig kan zijn. 
Beide werken op dezelfde manier: de "informatie" van de oorspronkelijke stof is opgeslagen in het water.
Dat er geen enkel molecuul van de originele stof meer in het water zit, dat klopt. Een homeopathisch middel werkt namelijk niet op stoffelijk niveau, niet met moleculen...  
Water, ons doodnormale dagelijkse water, is in de wetenschap een van de meest uitzonderlijke stoffen die er bestaan. Water van 4 °C zakt naar de bodem, het zet plotseling 10% uit wanneer het stolt en ijs blijft dus drijven, vanwege de dipool werking lossen heel veel stoffen erin op. Zonder water zou er geen leven op aarde bestaan.
Daarnaast heeft water ook "geheugen". Steeds meer wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat water, ook nadat het 100% gezuiverd is, nog steeds de eigenschappen heeft van stoffen die er in opgelost waren. Water neemt die eigenschappen over.
Een homeopathisch middel wordt gemaakt door niet alleen in veel stappen te verdunnen, maar bij iedere stap wordt het middel ook op een bepaalde manier geschud. Deze methode maakt dat het water de "energie" van de stof overneemt. Wat je overhoudt is water waar wel de werking van de oorspronkelijke stof in zit, maar niet langer de stof zelf.  
Dit verklaart ook dat homeopathische middelen gemaakt kunnen worden van stoffen die in pure vorm giftig zijn.
Ξ MENU