Henny Gieles, Bachbloesemtherapeut in Den Bosch
Bachbloesems
zoals Bach ze maakte
Zo'n beetje alles wat Bach over Heather geschreven heeft heb ik hieronder vertaald. De bovenste tekst beschouwde Bach als de uiteindelijke volledige beschrijving. De oudere teksten staan hier alleen als studiemateriaal.

Bachbloesem Heather

Alles wat Bach schreef over Heather

De Twaalf Genezers & Andere Remedies (1936)

- HEATHER -

Voor degenen die altijd het gezelschap zoeken van wie ook maar beschikbaar is, omdat ze het nodig vinden om hun eigen zaken te bespreken met anderen, maakt niet uit met wie. Ze zijn heel ongelukkig als ze een tijdje alleen moeten zijn.

- - HEATHER - Calluna Vulgaris - - Struikheide

De Twaalf Genezers & Zeven Helpers (1934)

Laten we nu eens naar ziekte kijken die al lange tijd gaande is.

Als de patiënt niet vooruit gaat terwijl toch die Genezer is gegeven die de juiste lijkt, dan zijn er nog zeven remedies om de weg te bereiden; omdat een ziekte, als hij al oud is, zich steviger heeft gevestigd en soms hulp nodig heeft voordat hij gemakkelijk reageert, worden de zeven remedies voor zulke gevallen de Zeven Helpers genoemd.

Dus, als een situatie niet vooruit gegaan is met die Genezer die als de juiste wordt beschouwd, behandel dan met een van de Helpers.

Het eerste om op te letten is of de patiënt bleek is of een kleur heeft.

Indien de patiënt bleek is zal OLIVE, GORSE of OAK nodig zijn. Bij een kleur, VINE, HEATHER of ROCK-WATER.

- Voor degenen die een kleur hebben -

- HEATHER -
De grote, robuuste, goed-gebouwde mensen, joviaal en hartelijk. Ze zijn erg bezig met alle details van hun kwalen, en hebben het gevoel dat elke kleinigheid erg belangrijk is. Meestal zijn ze niet vaak ziek geweest, en lijkt zelfs een kleine klacht voor hen ernstig.

De Engelse en botanische naam van elke remedie is als volgt (de Nederlands naam is toegevoegd)

HEATHER . . . . . . . . . . . . . . . Calluna vulgaris . . . . . . . . . . . . . Struikheide


Deze planten bloeien over het algemeen gedurende de maanden juli, augustus en september,Het onderstaande geeft een idee van de plaats waar ze gevonden kunnen worden,


HEATHER. De te kiezen Heather is niet de rode dop-heide, maar de mooie slanke kleine roos-roze variëteit zoals die groeit op de bergen van Wales of Schotland.

Het Verhaal van de Reizigers (1934)

Er waren eens; en het is altijd "eens", zestien reizigers die eropuit trokken om door een bos te reizen.

Heather wist heel zeker dat hij de weg wist en wilde dat het hele gezelschap zijn weg zou nemen.

En uiteindelijk bereikten ze allemaal de andere kant van het bos.

Nu fungeren ze als gidsen voor andere reizigers die de reis nog niet eerder gemaakt hebben,
Heather heeft begrepen dat elke reiziger op zijn eigen manier moet lopen en wandelt rustig voorop om te laten zien dat het mogelijk is.

De Twaalf Genezers & Vier Helpers (1933)

- CALLUNA VULGARIS
HEATHER -

Het is karakteristiek voor Heather-mensen om zich zorgen te maken over de problemen van anderen, niet de grote zaken van het leven, maar juist de dingen van alledag.

Ze ontfermen zich graag over degenen die problemen hebben, en proberen dit op een tamelijk dwingende wijze te doen. Ze raken overstuur en winden zich op wanneer ze zien dat anderen hun advies in de wind slaan als ze denken dat het voor hun bestwil is.

Ze proberen alles wat in hun macht ligt om anderen te overtuigen of zelfs om ze over te halen om te doen wat zijzelf denken dat goed is.

Zij bedoelen het echt heel goed en hun oordeel is meestal gezond, maar ze overbelasten zichzelf door degenen die ze graag mogen op te willen jagen.

Het is een toestand van over-bezorgdheid voor het welzijn van vrienden en bekenden, en een dwingende poging om ze te verbeteren.

Deze geesteshouding is zozeer deel van hun natuur geworden dat het uiteindelijk beschouwd wordt als hun karakter.

De Heather-mensen hebben de neiging om te lijden aan hart-problemen, hartkloppingen, bonzende hoofdpijnen, indigestie en klachten zoals veroorzaakt worden door bezorgde opwinding en intense pogingen om te helpen bij de gewone dingen van het leven.

Hun ziektes zijn meestal niet heel ernstig, totdat ze ouder worden, maar soms kunnen kleine kwaaltjes jarenlang een behoorlijke dosis ongemak veroorzaken en van invloed zijn op hun dagelijks leven. Ze hebben ook de neiging om zich bezorgd te maken wanneer ze ook maar een beetje tegenslag hebben.

Ze vinden het fijn als mensen van hen afhankelijk zijn, en het doet hen deugd wanneer ze nuttig zijn voor iemand in moeilijkheden, of als ze kunnen helpen.

Ze zijn zo vol zelfvertrouwen en zeker heel bekwaam, dat ze nooit twijfelen of ze in staat zijn te adviseren en hulp te verlenen.

Heather-mensen zijn meestal goed gebouwd, met een gezonde kleur, robuust, met een sterk lichaam en vol energie en activiteit, en ontzien zichzelf niet in hun inspanningen voor anderen.

Deze remedie kan hun gezondheid sterk verbeteren, hun angsten kalmeren en hun onrust sussen wat betreft de zorg voor degenen in wie ze geïnteresseerd zijn.

De te kiezen Heather is niet de rode belletjes-heide (Erica), maar de mooie slanke kleine roos-roze soort zoals die groeit in de bergen van Wales en Schotland in augustus en september (Struikheide). Heather dient na de middag klaargemaakt te worden, terwijl alle andere remedies uit dit boek in de ochtend begonnen dienen te worden.

Ξ MENU