Henny Gieles, Bachbloesemtherapeut in Den Bosch
Bachbloesems
zoals Bach ze maakte
Zo'n beetje alles wat Bach over Clematis geschreven heeft heb ik hieronder vertaald. De bovenste tekst beschouwde Bach als de uiteindelijke volledige beschrijving. De oudere teksten staan hier alleen als studiemateriaal.

Bachbloesem Clematis

Alles wat Bach schreef over Clematis

De Twaalf Genezers & Andere Remedies (1936)

- *CLEMATIS -

Degenen die dromerig zijn, slaperig, niet helemaal wakker, geen grote interesse in het leven. Rustige mensen, niet echt gelukkig in hun huidige omstandigheden, leven meer in de toekomst dan in het heden, hopend op gelukkiger tijden, wanneer hun idealen misschien werkelijkheid worden. Sommigen doen als ze ziek zijn geen enkele moeite om beter te worden, en in sommige gevallen kunnen ze zelfs uitzien naar de dood, in de hoop op betere tijden, of op het weerzien met iemand van wie ze hielden en die hen ontvallen is.

- - *CLEMATIS - Clematis Vitalba - - Bosrank

De Twaalf Genezers & Zeven Helpers (1934)

- CLEMATIS -
Wanneer de patiënt slaperig is of soezelig of dromerig; geen interesse heeft in dingen; ver weg lijkt.

De Engelse en botanische naam van elke remedie is als volgt (de Nederlands naam is toegevoegd)

CLEMATIS. . . . . . . . . . . . . . . Clematis vitalba . . . . . . . . . . . . . Bosrank


Deze planten bloeien over het algemeen gedurende de maanden juli, augustus en september,Het onderstaande geeft een idee van de plaats waar ze gevonden kunnen worden,


CLEMATIS siert onze heggen in vele delen van het land (Engeland) waar kalk is.

Het Verhaal van de Reizigers (1934)

Er waren eens; en het is altijd "eens", zestien reizigers die eropuit trokken om door een bos te reizen.

Clematis sjouwde rustig en geduldig verder maar het maakte hem heel weinig uit of hij in de laatste vaste slaap zou vallen of uit het bos zou komen.

En uiteindelijk bereikten ze allemaal de andere kant van het bos.

Nu fungeren ze als gidsen voor andere reizigers die de reis nog niet eerder gemaakt hebben,
de ogen van Clematis zijn met plezier gericht op het einde van de reis,

Het Verhaal van Clematis zelf (1933)

CLEMATIS

En verbaast het je dat ik weg wil gaan? Zie je, ik heb mijn gedachten gericht op aardse zaken, op aardse mensen, en als die weggaan wil ik ze toch zo graag volgen. Ik wil alleen maar wegvliegen en zijn waar zij zijn. Kun je me dat kwalijk nemen? Mijn dromen, mijn ideaal, mijn romantiek. Waarom zou ik niet bij al deze dingen zijn, en wat kun jij me bieden dat beter is? Voor zover ik kan zien: niets. Jij biedt alleen koud materialisme, leven op aarde met alle moeilijkheden en zorgen, en daar ver weg is mijn droom, mijn ideaal. Neem je het me kwalijk als ik dat volg?

En daar kwam Clematis en zei: "Zijn jouw idealen wel God's idealen? Weet je zeker dat je Hem dient Die je gemaakt heeft, Die je geschapen heeft, Die jou je leven gegeven heeft, of luister je nou gewoon maar naar een andere mens die probeert om je te claimen, en vergeet je op die manier dat je een zoon van God bent met al Zijn Goddelijkheid in jouw ziel, en in plaats van deze schitterende werkelijkheid laat je je weglokken door gewoon maar een andere mens.

Ik weet wel hoezeer we verlangen naar mooiere werelden, maar, broeders van de menselijke wereld, laten we eerst onze plicht vervullen en zelfs niet eens onze plicht maar ons plezier, en moge jullie een versiering zijn voor de plaats waar je leeft en ernaar streven om ze mooi te maken zoals ik mijn best doe om de heggen schitterend te maken, zozeer dat ze me de "Vreugde van de Reiziger" hebben genoemd.

De Twaalf Genezers & Vier Helpers (1933)

- CLEMATIS
ONGEINTERESSEERDHEID -

Ter bestrijding van alle slaperige, dromerige, lusteloze toestanden. Wanneer de patiënt de interesse verliest. Doet geen moeite om beter te worden. Lijkt onverschillig voor wat er gebeurt: is nergens enthousiast voor. Horen maar half wat er tegen ze gezegd wordt. Deze mensen zijn vaak dromerig, ver weg, apathisch, leven in hun gedachten; misschien denken ze te veel aan iemand die ze verloren hebben, of dromen ze van ambities waarvoor ze geen moeite doen om ze waar te maken. Ze lijken voldaan, terwijl ze niet helemaal wakker zijn, en gelukkig in hun dromen van idealen. Ze zijn meestal rustig en vriendelijk, maar ze vinden niet genoeg vreugde in het leven zelf; leven niet genoeg in het heden. Gewoon flauwvallen kan bij dit type horen, en in gevallen van bewusteloosheid is het voldoende om de lippen met de remedie te bevochtigen.

De botanische naam van elke remedie is als volgt:

- CLEMATIS - Clematis Vitalba


Deze planten bloeien meestal in de maanden juli, augustus en september.


CLEMATIS versiert onze hagen in grote delen van het land, daar waar kalk is.

Twaalf Genezers (1933)

- 4. - ONVERSCHILLIGHEID - Clematis

De CLEMATIS mensen zijn onverschillig, en hebben niet genoeg interesse in het leven. Ze zijn apathisch en doen niet echt moeite om te genezen van hun ziekte of zich te concentreren op hun dagelijks werk. Ze houden vaak van veel slapen, en hebben een afwezige blik in hun ogen.

- Remedie - Te ontwikkelen kwaliteit - Gebrek
- Clematis - Zachtzinnigheid - Onverschilligheid


Clematis, des Reizigers Vreugde, versiert onze hagen waar kalk is.


Mijn twaalf remedies (1933)

- 5. - CLEMATIS - Clematis vitalba
- CLEMATIS - Versiert onze hagen in grote delen van het land, daar waar kalk is.

Twaalf Geweldige Remedies (1933)

- 5. - Wanneer de patiënt slaperig, duizelig, lusteloos is, een afwezige blik, zonder interesse in zaken, zonder moeite te doen om beter te worden, geen plezier in het leven, geef dan CLEMATIS.

Andere keren is maar een enkele remedie nodig zoals in het volgende geval. Een meisje van achtien had zes maanden eerder een paar grote cystes laten verwijderen van haar schildklier in de hals. Deze waren aan het terugkomen en men had haar verteld dat ze moest wachten tot ze weer groot waren, waarna een nieuwe operatie nodig zou zijn. Ze was een lief klein meisje van het type dagdromer, bevond zich in dromenland en maakte zich maar heel weinig zorgen over haar toestand. Een week lang drie maal per dag Clematis zorgde dat de cystes volledig werden geabsorbeerd, en tot op een dag, drie maanden daarna, zag het er niet naar uit dat ze terugkwamen, en zijn geen verdere innames nodig geweest.

Bevrijd Uzelf (1932)

- CLEMATIS
Onverschilligheid           Zachtheid -

Vind jij het leven niet zo interessant; zou je bij het wakker worden al haast willen dat je niet aan een nieuwe dag hoefde te beginnen; vind je het leven zo moeilijk, zo zwaar, en met zo weining plezier dat niets echt de moeite waard lijkt, dat het zo goed zou voelen om maar te slapen; dat het amper de moeite waard is om beter te worden? Hebben je ogen die blik alsof je ver weg in dromen leeft, en dat je die dromen zo veel mooier vindt dan het leven zelf; of zijn je gedachten misschien vaker bij iemand die dit leven heeft verlaten? Als je dit gevoel hebt dan ben je aan het leren 'om vol te houden wanneer er niet anders meer in je is dan de wil die "hou vol!" tegen je zegt', en dan is het een grote overwinning als je daar doorheen komt.

Die mooie plant die onze heggen versiert waar er kalk in de grond zit, de Clematis, beter bekend als Reizigers Vreugde, waarvan de zaden altijd verlangen om weggeblazen te worden en opnieuw te beginnen, die plant zal je zo goed helpen om terug te komen en het leven onder ogen te zien en jouw werk te vinden en je vreugde te brengen.

Ξ MENU