Henny Gieles, Bachbloesemtherapeut in Den Bosch
Bachbloesems
zoals Bach ze maakte
Zo'n beetje alles wat Bach over Chicory geschreven heeft heb ik hieronder vertaald. De bovenste tekst beschouwde Bach als de uiteindelijke volledige beschrijving. De oudere teksten staan hier alleen als studiemateriaal.

Bachbloesem Chicory

Alles wat Bach schreef over Chicory

De Twaalf Genezers & Andere Remedies (1936)

- *CHICORY -

Degenen die alsmaar bezig zijn met de noden van anderen. Ze hebben de neiging om over-vol van zorg te zijn voor kinderen, familieleden, vrienden, en ze vinden altijd wel iets dat rechtgezet moet worden. Ze zijn voortdurend bezig om te corrigeren wat ze fout vinden, en doen dat graag. Ze hebben de wens dat degenen om wie ze geven dicht bij hen horen te zijn.

- - *CHICORY - Cichorium Intybus - - Wilde Cichorei

De Twaalf Genezers & Zeven Helpers (1934)

- CHICORY -
Bij degenen die zich zorgen maken over kleinigheden, zich druk maken over dingen, of voor degenen die veel aandacht willen of er behoefte aan hebben vertroeteld te worden.

De Engelse en botanische naam van elke remedie is als volgt (de Nederlands naam is toegevoegd)

CHICORY. . . . . . . . . . . . . . . . Chicorium intybus . . . . . . . . . . . Wilde Cichorei


Het onderstaande geeft een idee van de plaats waar ze gevonden kunnen worden,

CHICORY, korenvelden en gecultiveerde gebieden. In sommige delen wordt het door boeren verbouwd.

Het Verhaal van de Reizigers (1934)

Er waren eens; en het is altijd "eens", zestien reizigers die eropuit trokken om door een bos te reizen.

Chicory hield zich niet bezig met het einde van de reis, maar was vervuld met bezorgdheid over zijn reisgenoten of ze pijn aan hun voeten hadden of dat ze moe waren of genoeg te eten hadden.

En uiteindelijk bereikten ze allemaal de andere kant van het bos.

Nu fungeren ze als gidsen voor andere reizigers die de reis nog niet eerder gemaakt hebben,
Chicory, altijd bereid om een handje te helpen, maar alleen als het gevraagd wordt, en dan nog zonder zich op te dringen.

Brief (aan de Wheelers?) (1933)

Eén kleine suggestie. Is het niet zo dat Agrimony de deur opent die de gouden vitale adem van vrede binnenlaat (in plaats van liefde). Men heeft altijd het gevoel dat het licht van Agrimony zo zeer doet denken aan 'de vrede die het begrip te boven gaat', de vrede van de Christus; terwijl liefde meer dat schitterende blauw is van Chicory, naar mijn mening de kleur die op aarde het dichtst komt bij wat men zich voorstelt rond Onze-Lieve-Vrouw, Zijn Moeder.

De Twaalf Genezers & Vier Helpers (1933)

- CHICORY
DRUKDOENERIGHEID -

Deze mensen maken zich zorgen over anderen als ze ziek zijn, kinderen, vrienden, familie. Ze maken zich zorgen dat ze te warm zijn, te koud, niet gelukkig, geen plezier hebben. Ze vragen voortdurend hoe het met ze gaat en wat ze zouden willen. Ze zijn te gretig in hun pogingen om het hen naar de zin te maken. Blijven maar vragen naar hun wensen en behoeften. Zo'n situatie brengt geen rust en vermoeit de patiënt. Als patiënt hebben ze soms medelijden met zichzelf, hebben het gevoel dat ze het niet verdiend hebben om ziek te zijn; dat ze slecht behandeld worden en genegeerd, dat anderen niet voor hen zorgen. Vaak hebben ze een goede kleur wanneer ze ziek zijn; de mensen die met hun uiterlijk geen meelij wekken.

De botanische naam van elke remedie is als volgt:

- CHICORY - Chicorium Intibus


Deze planten bloeien meestal in de maanden juli, augustus en september.


CHICORY, korenvelden en kultuurgrond, in sommige delen wordt het verbouwd door boeren.

Twaalf Genezers (1933)

- 12. - OPHOPING - Chicory

CHICORY zijn de lieden die graag dienen, die het liefdes-aspect goed ontwikkeld hebben, en die toch invloeden van buitenaf toestaan om de uitstroom van hun liefde aan banden te leggen, en op die manier krijgen ze mentaal en misschien ook lichamelijk last van ophoping.

- Remedie - Te ontwikkelen kwaliteit - Gebrek
- Chicory - Liefde - Ophoping


Chicory and Scleranthus tussen de korenvelden.


Mijn twaalf remedies (1933)

- 6. - CHICORY - Chicorium intibus
- CHICORY - Korenvelden en kultuurgrond, in sommige delen wordt het verbouwd door boeren.

Twaalf Geweldige Remedies (1933)

- 6. - Wanneer er sprake is van zelf-medelijden, de patiënt het gevoel heeft slecht behandeld te zijn, dat het lijden onverdiend is, geef dan CHICORY.

Bevrijd Uzelf (1932)

- - CHICORY - - Chichorium intybus - -
- CHICORY
Terughoudendheid           Liefde -

Ben je iemand die ernaar verlangt om de wereld van dienst te zijn; die zo graag met open armen de wereld om je heen zegent; die wil troosten en helpen en meevoelen, en toch word je om de een of andere reden tegengehouden door omstandigheden of personen? Lukt het niet om velen van dienst te zijn omdat je in de greep van enkelen gehouden wordt, zodat je mogelijkheden om zoveel te geven als je wil beperkt worden; ben je aangekomen op het punt dat je het voor elkaar wil krijgen dat "iedereen voor jou meetelt, maar niemand te veel"?

Dan zal die prachtige blauwe Chicory van de korenvelden je aan je vrijheid helpen, de vrijheid die ieder van ons zo nodig heeft voordat we de wereld van dienst kunnen zijn.

Ξ MENU