Henny Gieles, Bachbloesemtherapeut in Den Bosch
Bachbloesems
zoals Bach ze maakte
Zo'n beetje alles wat Bach over Agrimony geschreven heeft heb ik hieronder vertaald. De bovenste tekst beschouwde Bach als de uiteindelijke volledige beschrijving. De oudere teksten staan hier alleen als studiemateriaal.

Bachbloesem Agrimony

Alles wat Bach schreef over Agrimony

De Twaalf Genezers & Andere Remedies (1936)

- *AGRIMONY -

Voor vrolijke, opgeruimde, humoristische mensen die gek zijn op vrede, die van slag raken door onenigheid en ruzie, waardoor ze bereid zijn om heel wat op te geven om dat te voorkomen.
Hoewel ze gewoonlijk problemen hebben en gekweld zijn en rusteloos en bezorgd, geestelijk of lichamelijk, verbergen ze hun zorgen achter hun humor en hun grollen, en worden ze door velen graag tot hun vriendenkring gerekend. Vaak gebruiken ze overmatig alcohol of drugs, om zichzelf te stimuleren en te helpen hun beproevingen opgewekt te dragen.

- - *AGRIMONY - Agrimonia Eupatoria - - Gewone Agrimonie

De Twaalf Genezers & Zeven Helpers (1934)

- AGRIMONY -
Bij degenen die, hoewel ze ziek zijn, opgeruimd en vrolijk zijn en proberen luchthartig te doen over hun problemen.

De Engelse en botanische naam van elke remedie is als volgt (de Nederlands naam is toegevoegd)

AGRIMONY. . . . . . . . . . . . . . Agrimonia eupatoria . . . . . . . . . . Gewone Agrimonie


Deze planten bloeien over het algemeen gedurende de maanden juli, augustus en september,Het onderstaande geeft een idee van de plaats waar ze gevonden kunnen worden,


AGRIMONY groeit in het hele land (Engeland) aan de rand van hagen en in weiden.

Het Verhaal van de Reizigers (1934)

Er waren eens; en het is altijd "eens", zestien reizigers die eropuit trokken om door een bos te reizen.

In het begin ging alles goed, maar nadat ze enige afstand hadden gereisd werd een van de groep, Agrimony, bezorgd of ze wel op het goede pad waren.

En uiteindelijk bereikten ze allemaal de andere kant van het bos.

Nu fungeren ze als gidsen voor andere reizigers die de reis nog niet eerder gemaakt hebben,
Agrimony neemt grote stappen, vrij van enige zorg, en maakt overal grapjes over.

Brief (aan de Wheelers?) (1933)

Eén kleine suggestie. Is het niet zo dat Agrimony de deur opent die de gouden vitale adem van vrede binnenlaat (in plaats van liefde). Men heeft altijd het gevoel dat het licht van Agrimony zo zeer doet denken aan 'de vrede die het begrip te boven gaat', de vrede van de Christus; terwijl liefde meer dat schitterende blauw is van Chicory, naar mijn mening de kleur die op aarde het dichtst komt bij wat men zich voorstelt rond Onze-Lieve-Vrouw, Zijn Moeder.

De Twaalf Genezers & Vier Helpers (1933)

- AGRIMONY
GEKWELDHEID -

Om al degenen die gekweld worden in lichaam of geest te kalmeren en hen rust te brengen. De rustelozen, de piekeraars, de ongerusten, de gekwelden. Degenen die hun geest niet kunnen kalmeren, geen rust kunnen vinden. Er is toch zo'n immense massa mensen die hieraan lijden, en die zo vaak hun kwelling verbergen achter een glimlach en blijmoedigheid. Het zijn vaak de vrolijkste mensen en regelmatig zijn het humoristen. Veel van deze mensen zoeken hun toevlucht in alcohol of zelfs drugs als stimulans om hen te helpen om op gang te blijven. Ze zullen alles liever doen dan anderen deprimeren met hun beproevingen. Zelfs als ze ernstig ziek zijn zullen ze nog grappen maken en luchtig doen over hun moeilijkheden. Het zijn dappere mensen en ze zullen toch zoveel baat hebben bij Agrimony.

De botanische naam van elke remedie is als volgt:

- AGRIMONY - Agrimonia Eupatoria


Deze planten bloeien meestal in de maanden juli, augustus en september.


AGRIMONY groeit in het hele land langs hagen en in weiden.

Twaalf Genezers (1933)

- 1. - GEKWELD - Agrimony

De AGRIMONY lieden zijn naar binnen toe gekweld door zorgen en ongerustheid, hoewel ze naar buiten toe een dappere show opvoeren om hun spanning te verbergen. Regelmatig drinken ze zwaar of bezwijken ze voor drugs om de spanning te helpen verdragen.

- Remedie - Te ontwikkelen kwaliteit - Gebrek
- Agrimony - Kalmte - Gekweld


Agrimony en Vervain vinden we langs de bermen van onze wegen;


Mijn twaalf remedies (1933)

- 3. - AGRIMONY - Agrimonia eupatoria
- AGRIMONY - Groeit in het hele land langs hagen en in weiden.

Twaalf Geweldige Remedies (1933)

- 3. - Wanneer de patiënt rusteloos, ongerust, gekweld is, geef dan AGRIMONY

Bevrijd Uzelf (1932)

- AGRIMONY
Rusteloosheid           Rust -

Ben je iemand die te lijden heeft onder kwellingen; die een rusteloze ziel heeft; die geen rust kan vinden en toch de wereld dapper tegemoet treedt en je kwelling verbergt voor je medemensen; die lacht en grappen maakt en de mensen om je heen helpt om vrolijk te zijn terwijl je zelf lijdt. Probeer je je zorgen te verdoven met wijn en drugs om je beproevingen aan te kunnen; heb je het gevoel dan je een oppepper nodig hebt om je leven aan te kunnen?

Dan zal de mooie plant Agrimony, die groeit langs onze lanen en in onze weiden, met zijn kerktoren-achtige spitse punt en zijn zaden als klokken, je rust brengen, de rust die 'het begrip te boven gaat'. Deze plant leert je om de rust te bewaren temidden van alle beproevingen en problemen, totdat niemand nog de macht heeft om je te prikkelen.

Ξ MENU