Henny Gieles, Bachbloesemtherapeut in Den Bosch
Bachbloesems
zoals Bach ze maakte

Informatie over Bachbloesems

Bachbloesem remedies, kortweg Bachbloesems, zijn natuurlijke remedies die tussen 1928 en 1936 gevonden zijn door Edward Bach, een Engelse arts. Bachbloesemtherapie is een alternatieve behandelwijze. Bachbloesems zijn dus geen reguliere geneesmiddelen.

Bachbloesems worden uitgezocht op de persoonlijkheid van de patiënt, niet op de klachten. Mensen met dezelfde klachten hebben vaak verschillende bachbloesems nodig. Deze werkwijze staat haaks op de wetenschappelijke aanpak, waarbij medicijnen juist aan ziektes gekoppeld zijn, en leidt daarom vaak tot onbegrip en afkeuring vanuit de reguliere medische wereld.

Bachbloesems werken niet rechtstreeks op ons lichaam om klachten te bestrijden. Volgens Bach is dat ook de verkeerde manier: hij vertelt dat klachten voortkomen uit een geestelijke onbalans. Bijvoorbeeld dingen die ons dwarszitten en daarom een te groot deel van onze energie opeisen. Volgens Bach verdwijnen de klachten vanzelf als we erin slagen om geestelijk weer in balans te komen. En daarvoor bedacht hij zijn Bachbloesems. De juiste Bachbloesem wordt niet gekozen op basis van de klacht, maar op basis van de persoonlijkheid van de patiënt. Een Bachbloesem is dus altijd persoonlijk.

De eerste paar bloesems die Bach vond onderzocht hij nog met dezelfde wetenschappelijke methodes waarmee hij als bacterioloog gewend was te werken. In de loop van de jaren ging hij steeds meer vertrouwen op zijn intuïtie bij het zoeken en bereiden van de bloesems. Wij kennen de Bachbloesems inmiddels als druppelflesjes waaruit je een paar keer per dag enkele druppels inneemt.

Bach schreef over zijn Bachbloesems: "Er bestaat geen mogelijk gevaar om een overdosis te geven of verkeerde remedies. Geen van deze mooie kruiden kan enig kwaad, het is gewoon zo dat het zal baten wanneer die ene wordt toegediend die de patiënt nodig heeft.". Daarom zijn Bachbloesems geschikt voor zelfhulp. Bach zei zelf dat het soms voor een leek gemakkelijker was dan voor hemzelf om de juiste bloesems te kiezen, omdat een leek niet gewend is om in ziektebeelden te denken.

Bachbloesems zijn heel geschikt voor preventief gebruik.

Verder beïnvloeden Bachbloesems en reguliere medicijnen elkaar niet. Bachbloesems vervangen ook geen medicijnen. Wanneer je je zorgen maakt over je medische toestand, overleg dan met je arts.

Alles wat Bach zelf schreef

Als je per Bachbloesem wil lezen wat Bach er allemaal zelf over geschreven heeft, dan kun je hier Bach's beschrijvingen van zijn Bachbloesems lezen.
Help
Op dit scherm staat een korte samenvatting van de algemene informatie die op deze site te vinden is.
Door op de groene linkjes te klikken komt u op een scherm met meer uitgebreide informatie. 
Ξ MENU